Een likdoorn (clavus), in de volksmond ook wel eksteroog genoemd, is een vaak pijnlijke, naar binnen groeiende eeltplek (verdikking van de huid). Deze komt voor op plaatsen waar druk en/of wrijving op de huid wordt uitgeoefend, waardoor meer eelt wordt gevormd.

Een likdoorn kan op vele manieren worden behandeld. Dit is afhankelijk van de locatie, grootte en het type likdoorn. Met de likdoorn behandeling streeft men er naar de likdoorn te (laten) verwijderen en het ontstaan van nieuwe likdoorns te voorkomen.

De behandeling van likdoorns wordt grotendeels bepaald op basis van type likdoorn. We kunnen de volgende typen likdoorns onderscheiden:
Normale likdoorn: Een harde likdoorn, vaak op voeten of handen.
Weke likdoorn: Vaak tussen de tenen. Pijnlijk door een constante druk erop.
Zaadlikdoorn: Een relatief kleine en compacte likdoorn. Er is geen druk of wrijving voor dit type likdoorn nodig om te ontstaan. Vaak is een zaadlikdoorn pijnloos en veroorzaakt nauwelijks klachten.
Vasculaire likdoorn: Een likdoorn waar bloedvaten in zijn gegroeid. Dit maakt wegsnijden veel lastiger.
Neurovasculaire likdoorn: Vergelijkbaar met een vasculaire likdoorn. Een neurovasculaire likdoorn heeft naast ingroei van bloedvaten ook ingroei van zenuwuiteinden. Dit maakt de likdoorn erg pijnlijk en nog lastiger te verwijderen.

Het mag duidelijk zijn dat de behandeling van vasculaire- en neurovasculaire likdoorns doorgaans het lastigst is. De arts of pedicure kunnen ook deze types echter goed verwijderen. Wel kan het herstel soms langer duren door de aanwezigheid van de bloedvaatjes en zenuwen.

Gebruik liever geen likdoornpleister. Als je deze niet op de juiste manier aanbrengt, kan het de huid stukmaken en kan er een infectie optreden.